Четвер, 28 Березня, 2024

Висновки по результатам виборів в об’єднаних територіальних громад на Чернігівщині

В цілому виборчі перегони на Чернігівщині пройшли без істотних порушень, які б можна було трактувати як ті, що вплинули на результати виборів. Резонансних заяв для преси ніхто не робив. За інформацією поліції, всі 46 виборчих дільниць відкрилися вчасно та працювали у штатному режимі. Йдеться про Понорницьку, Талалаївську, Сухополов’янську, Добрянську та Киселівську об’єднані територіальні громади. Загалом правоохоронні органи повідомили про п’ять порушень виборчого законодавства. Здебільшого вони стосувалися можливої незаконної агітації. Більш детально читайте на yes-chernigiv.

І теорія і практика місцевих виборчих кампаній доказують, що успішними вони можуть бути за декілька умов. Перше – підбір кандидатів. Їх повинні знати, поважати і бажати за них проголосувати. Друге – системна робота місцевих партійних структур. Не напередодні виборів, а, як кажуть, у міжвиборчий період. І вони повинні реально працювати, а не «віртуально» звітувати керівництву.

Трете – активна робота з потенційними виборцями. Не нав’язування, а саме пошук і закріплення бажання голосувати. Четверте – медійна робота у місцевих ЗМІ та соціальних мережах. Доцільно видати спецвипуск партійного видання. Тут доцільно було проаналізувати навіть конкурентів.

Перелік цих умов можна продовжити…

1

Як все відбулося фактично?

Понорницька селищна громада, Коропський район. Кількість виборчих округів – 14. Явка виборців – 58.5 відсотків.

Тут у лідерах представники Аграрної партії. Вони скоріш за все і будуть мати власного голову – Петра Олександровича Васильця. Він є на сьогодні Понорницьким сільським головою.

Найбільш активно себе проявили представники таких політичних сил, як БЮТ, «Наш край» та «Слуга народу». Саме представник останньої з невеликим відривом був на другому місці у перегонах на голову.

Талалаївська сільська громада, Ніжинський район. Кількість виборчих округів – 26. Явка виборців – майже 44 відсотка.

Скоріш за все тут у лідерах «Наш край». Вони підтримали самовисуванця Сергія Григоровича Гусєва, який набрав найбільше голосів. Депутатів також буде від цієї політсили більше всіх.

Представники «Слуги народу», як і у Понорниці, на другому місці з незначним відставанням. Цікаво. що він один серед кандидатів на посаду голови був партійним, всі інші – самовисуванці.

2

Інша частина ОТГ

Сухополов’янська сільська громада, Прилуцький район. Кількість виборчих округів – 26. Явка виборців – 52,3 відсотка.

На голову громади у лідерах самовисуванці, хоча партійні вуха дуже за ними проглядають. Переміг Денис Михайлович Росовський. Цікаво. що з 31 кандидата, а це одна з найбільших кількість кандидатів по Україні – жодного відкрито представленого політичними силами. По результатам обрання депутатів бачимо значну боротьбу між БЮТом та «Нашим краєм». Але представники «Батьківщини» перемогли. Депутатами буде представлена і Аграрна партія.

Добрянська селищна громада, Ріпкинський район. Кількість виборчих округів – 22. Явка виборців – 52,8 відсотка.

За підтримки партії «Наш край» зі значною перевагою переміг самовисуванець Володимир Миколайович Ткаченко. Тут також кандидатами на голову представлені тільки самовисуванці. По сім депутатів будуть мати порівну Аграрна партія та «Наш край». Інші гравці спромагалися провести по два кандидата.

3

Киселівська сільська громада, Чернігівський район. Кількість виборчих округів – 14. Явка виборців – більше 47 відсотків.

Тут також розгорнулася боротьба між представниками БЮТу та Аграрної партії. Депутатський корпус будуть представляти саме представники цих політичних сил. На голову громади зі значним відривом переміг самовисуванець Володимир Михайлович Шелупець, Боромиківський сільський голова.

Чому низькі показники «правлячої» партії?

Найбільш цікаво проаналізувати роботу провладної партії «Слуга народу» на Чернігівщині. Якщо, за повідомленням київських джерел в цілому по Україні вони мають доволі непоганий результат, то про нашу область так не можна казати.

По активності бачимо, що за виборчу кампанію в регіоні відповідали народні обранці, як списочники, так і мажоритарники. Практично була відсутня координація кандидатів на обласному рівні. Підтверджується інформація про згортання загальнообласної роботи «Слуги народу» після президентських та парламентських виборів.

Мабуть в цьому випадку більш доцільно реальне підвищення впливу на об’єднавчі партійно-політичні процеси в регіонах голів облдержадміністрацій, як політичних представників президента.

А певні скандали, як загальноукраїнські, так і насамперед пов’язанні з роботою депутата по 205 округу Антона Полякова рейтингу партії в регіоні не додали. Саме в його окрузі він один з найнижчих.

4

Зміни варто починати з початку

Все це сказалося на результатах виборів 22 грудня, де по кількості обраних депутатів «Слуга народу» на четвертому місці. Мабуть партійному керівництву потрібно терміново робити висновки за результатами виборів в Чернігівський області.

Терміново створювати загальнообласні структури і активізуватися на районному та майбутньому окружному рівнях. Фінансово це буде нескладно з початком державного партійного фінансування за результатами парламентських перегоні.

Почати пошук і підбір партійних кадрів на місцях. Починаючи з кожної територіальної громади. Створення системи партійних функціонерів, які будуть плануватися на кандидатів у майбутні місцеві вибори, мобілізує роботу на місцях. Відкрити партійні офіси, бажано, як громадські приймальні з юридичним супроводом. Налагодити їх системну роботу.

І, головне – налагодити в області систему інформування виборців про роботу і досягнення у реалізації партійних та президентських обіцянок та оперативну реакцію на дії та заяви політичних опонентів. Саме ця робота, якщо вона оперативно розпочнеться і буде сприяти підвищенню рейтингу провладної партійної структури і значному покращенню результатів на майбутніх місцевих виборах.

.,.,.,.