П’ятниця, 29 Березня, 2024

Хто виграв від децентралізації: досвід Носівської ОТГ

Для багатьох господарств України реформа децентралізації стала надзвичайно важливою подією. Це був шанс на те, щоб покращити власні умови життя і довести, що можна використовувати податки на свою користь. Для сіл Чернігівщини вона стала не менш важливою і принесла багато позитивних змін. Громади об’єднавши в собі різні населені пункти, змогли довести, що нема нічого не можливого. Винятком не стала і Носівська об’єднана територіальна громада, про яку більш детально далі піде мова. Далі розповість “yes-chernigiv”.

Історія створення

Носівська ОТГ, як і більшість громад, була створена в 2016 році, 18 грудня, в підтвердження чому є видана відповідна постанова ЦВК. До її складу увійшло 5 сільських рад, загальна кількість яких в них досягає 19677 осіб, які проживають на площі 511,95 км2.

За часи свого функціонування в ОТГ було зроблено ряд дуже важливих впроваджень, які дозволили суттєво зробити крок вперед у плані розвитку. Так, в громаді з’явилось цілих 12 футбольних майданчиків, кошти на які були надані як державою, так і громадою. Таким чином у багатьох мешканців з’явилась реальна можливість займатись спортом на гарному та професійному майданчику, де нормальне покриття, яке дозволяє виконувати без шкоди різноманітні вправи.

Благополуччя дітлахів завжди для всіх найперше завдання. Так от, за роки свого існування у Носівській ОТГ було відремонтовано дитяче відділення в районній лікарні. Тепер лікування малих пацієнтів проходить в більш комфортних та сучасних умовах.

Для того, щоб і міське населення, і сільське отримували найсвіжішу інформацію про діяльність громади, про прийнято рішення та про майбутні проекти і їх фінансування, було прийнято рішення про створення інформаційної власної газети. Станом на сьогодні, її безкоштовно розповсюджують не лише в м. Носівка, але і серед міського населення. Таким чином жителі отримують достовірну інформацію про діяльність керівництва  і про те, куди витрачають кошти.

Також у Носівській ОТГ намагаються гідно відмітити плідну працю медичних працівників, піклуються про їхній добробут та створюють гарні умови і для роботи, і для проживання. Так, сім’я лікарів Олександра та Яни Шевцових у минулому році отримали ордер на отримання квартири. Словом, кошти на квартиру виділили з міського бюджету. Подружжя було приємно здивоване таким неймовірним сюрпризом і наголосили, що сьогодні молоді спеціалісти, як ніколи потребують підтримки держави. Вони подякували всім і кожному, хто допоміг їхній родині отримати помешкання, висловили сподівання, що надалі буде продовжуватись така тенденція і ще не одне молоде лікарське подружжя отримає такий неймовірний подарунок.

Плани на майбутнє

Взагалі на території громади керівництво показало, як можна збільшити в декілька разів бюджет, як можна відновити те, що вважалось вже втраченим. Крім того, що молодим спеціалістам пропонується житло, керівництво громади змогло привести до ладу такі об’єкти, які тривалий час стояли у напів зруйнованому стані. Серед таких загальноосвітня школа, яку не могли привести до ладу майже 30 років. Також і по сьогодні ведуться ремонтні дороги на дорозі, замінюється та прокладається асфальтне покриття.

Рости ще є куди і це далеко не повний перелік того, чого змогли осягнути всі разом в Носівській ОТГ. Це гідний приклад того, як може єдність піти на користь всім і принести масу позитивних змін.

.,.,.,.