Четвер, 28 Березня, 2024

Користь децентралізації для Тупичівської громади на Чернігівщині

У 2017 році на Чернігівщині відбулася децентралізація сіл в Тупичівську об’єднану територіальну громаду (далі ОТГ) до складу якої увійшли Куликівська, Івашківська і Вихвостівська сільради, пише yes-chernigiv.com.ua.

Протягом 2017-2019 рр. громада зуміла створити комунальне підприємство. Закупила необхідну техніку та активно підтримує спорт, заохочуючи спортсменів грошовими винагородами.

При зустрічі журналістів з головою Тупичівської ОТГ Ларисою Шовковою  вияснилось, що за перспективним планом була ідея об’єднати всі села Чернігівського району навколо Тупичева. Адже Тупичів – це колишній районний центр, та не всі сільради прийняли запрошення.

Складне кадрове питання

Розумного фахівця важко знайти, тому штат сільради вирішив спершу навчити своїх кадрів, за допомогою курсів підвищення кваліфікації. А голова ОТГ Лариса Шовкова пояснила, що вона довгий час працювала на посаді голови сільради і вже має сформований колектив та цього мало,  за мізерну зарплатню з молоді ніхто не хоче йти працювати, а досвідчених – мало. І на даний момент громада Тупичева конче потребує з фахівців заступника голови та юриста.

Дільнича лікарня поступилася місцем ОТГ

Тупичівська сільрада не маючи свого приміщення, змушена постійно орендувати і після утворення громади штат працівників збільшився, але зменшилася територія робочого місця. Проте ОТГ знайшла вихід – орендувати двохповерхове приміщення дільничої лікарні. Зараз функціонує адміністративно-господарський комплекс в Тупичеві. Та й людям зручно, оскільки в одному місці і ОТГ , і комунальне підприємство, і амбулаторія, і відділ освіти тощо. Зручно та економно.

Досягнення в комунальному підприємстві

Протягом короткого часу ОТГ має нові досягнення, адже на досить велику суму   було придбано техніку для комунального підприємства, зокрема асенізаційну бочку, косарки, навантажувач та багато іншого. Таким чином, на підприємстві збільшилися і робочі місця. Наразі підприємство Тупичівського ОТГ надає різноманітні послуги у сфері сільського господарства, а це є великим прибутком для громади в цілому.

Питання землі – вирішено

11

Що стосується землі, то репортерам голова ОТГ Шовкова пояснила, що Куликівською райдержадміністрацією були укладені договори на невикористовувані паї землі під 2-3% річних. Тому земельна комісія при прийняла рішення підписати додаткові угоди стосовно орендної плати. Наразі ведуться переговори з інвесторами та орендаторами, щоб людям за гектари землі  достойно сплачували кошти . Отже, питання землі – вирішено.

Захисні служби Тупичева

Кожна громада потребує пожежну команду та техніку, в т.ч. і Тупичівська ОТГ, проте поки що це болюче питання для голови Л. Шовкової. Оскільки, на пожежну станцію потрібно досить значну суму, а таких коштів громада поки що не має. І за словами пані Лариси, у Тупичеві є один пожежний автомобіль, та, на жаль, не має станції. Зараз триває добудування  пожежної станції.

Керівництво МВС області зареєстрували новий проєкт «Дільничний офіцер». Тому наразі ОТГ патрулює офіцер інспектор Григорій Грицюк. А громада забезпечує заправкою  авто та житлом. 

Відновлення спиртозаводу

В Тупичеві раніш працювало потужне підприємство – спиртозавод. Через кризовий стан завод був змушений припинити своє існування та зі зміною керівництва відновив свою роботу, набираючи новий штат. Тому це дуже великий плюс для громади і людей в цілому, оскільки підприємство дасть не лише робочі місця, але й чималі кошти в бюджет громади.

Отже, децентралізація в Тупичеві має великі досягнення і активно крокує в ногу з часом.

.,.,.,.