Четвер, 28 Березня, 2024

Невеличка грошова допомога нардепам у 237 тис. грн

Депутати Верховної ради України, які не мають зареєстрованої на них житлової площі поблизу місця роботи (тобто в м. Київ та приміських районах) мають право на відшкодування оренди житла. Згідно чинного законодавства виплата здійснюється із розрахунку щоденної вартості оренди, але в сумі, що не перевищує середньодобової вартості оренди однокімнатного номера у підвідомчому готелі. При цьому кошти на виплату виділяються із Державного бюджету, уточнює yes-chernigiv.com.ua.

У 2018 році вартість однокімнатного номера державного підприємства «Готельний комплекс «Київ»» становила 650 грн. за добу. Вона і є критичною при визначенні допомоги депутатському корпусу. У Верховній раді всього нараховується 176 нардепів, що не придбали собі житла поблизу Києва, п’ятеро з них – із Чернігівщини. Усі вони отримали вказану допомогу, причому лише 14 не максимально можливу. Таким чином, сума компенсації склала практично для кожного нардепа близько 20 тис. грн. (що за рік складає понад 237 тис. грн..)

Говорячи про «невеличку матеріальну допомогу», варто зазначити, що з 5 чернігівських депутатів (В. Омельченко, О. Дмитренко, О. Купрієнко, О. Кодол, Г. Романова) четверо задекларувало за минулий рік заощадження у сумі від 1850 тис. грн.. до 235 тис. доларів США. П’ята слуга народу депозитних коштів у минулорічній декларації не відобразила, але показала придбання автомобіля марки «Лексус» за 708 тис. грн.. Слід також зазначити, що решта чернігівських нардепів (серед яких такі відомі як О. Ляшко, М. Микитась, В. Давиденко) вже встигли придбати собі житло в Києві, компенсації вони не отримували.

Хотілося б у якості ремарки зазначити, що державний бюджет на 2018 рік був дефіцитним. Сумарно виплати 162 депутатам склали за рік трохи менше, ніж 38,5 млн. грн..

.,.,.,.